mgr inż. Kinga Stefańska-Biernacka
Dietetyka

Wykształcenie:
Absolwentka studiów magisterskich oraz inżynierskich na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka/dietetyka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Absolwentka Medycznej Szkoły Policealnej w Warszawie w specjalności technik masażysta.
Obecnie w trakcie studiów podyplomowych z żywienia klinicznego na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
Ukończone kursy i szkolenia:
"Żywienie Pacjentów po zabiegach bariatrycznych" w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej.
"Kurs leczenia żywieniowego dojelitowego i pozajelitowego w warunkach szpitalnych oraz domowych" Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego.
"Kurs dla zespołów żywieniowych" Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego
i metabolizmu.
"Dieta Wegańska dla każdego" Wegecentrum Iwona Kibil.
"Żywienie w chorobach tarczycy" prowadzony przez Hanna Stolińska-Fiedorowicz.
Doświadczenie zawodowe:
Odbyła staże w licznych warszawskich szpitalach między innymi Narodowym Instytucie Onkologii Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie (Dział Dietetyki Klinicznej), czy Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Klinice Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych.
Obecnie pracuje jako dietetyk w poradnictwie indywidualnym oraz w podwarszawskim szpitalu w Pruszkowie, prowadząc żywienie dojelitowe oraz edukację żywieniową pacjentów.
O mnie:
Uczestniczka wielu szkoleń oraz konferencji naukowych, dlatego posiada aktualną wiedzę z zakresu dietetyki. Ekspert ds. żywienia w zakresie nadwagi, otyłości oraz dietytyki onkologicznej. Jej wielką pasją jest żywienie w aktywności fizycznej, gdzie również stara się realizować, układając plany żywieniowo-suplementacyjne.
Członkini Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu, która na bieżąco poszerza swoją wiedzę żywieniową.
Prywatnie miłośniczka dobrego jedzenia i zdrowego trybu życia, jej motto to: ”Skip the diet, just eat healthy”.
Leczone choroby:
- dietetyka bariatryczna (tzn. chirurgiczne leczenie otyłości);
- dietetyka onkologiczna;
- dietetyka w chorobach trzustki;
- dietetyka w cukrzycy;
- dietetyka w sporcie amatorskim oraz wyczynowym;
- dietetyka pediatryczna;
- poradnictwo we wdrażaniu diety BLW (Baby Led Weaning) u dzieci;
- poradnictwo we wdrażaniu diety planetarnej.